Arbeta med p5.js

programmerare
(pÄ fritiden)

portrait drawing

NÀr jag började med textbaserad programmering stötte jag pÄ p5.js. För mig var det ett fantastiskt sÀtt att lÀra JavaScript. Jag gick igenom mÄnga, mÄnga tutorials pÄ youtube frÄn The Coding Train, med Daniel Shiffman. Genom honom lÀrde mig grundlÀggande JavaScript pÄ ett roligt sÀtt.

Efter att jag lÀrt mig programmera med p5.js (JavaScript) sÄ har det varit enkelt att ta till sig andra programmeringssprÄk.
Python, Java, C++, Det Àr ungefÀr som att gÄ frÄn Svenska till Norska, till Danska, till SkÄnska, Till NorrlÀndska... Det Àr bara nyanser av sprÄken.
Kan man ett bemÀstrar man snart ett annat!

Det viktiga Àr att det första textprogrammeringssprÄket lockar till nyfikenhet.
p5.js kan göra det!

I mitt arbete i Köping har jag skapat en sida Köpingkodar dÀr det finns instruktioner för att komma igÄng och programmera med p5.js.

För att snabbt komma igÄng med p5.js kan man anvÀnde deras egen online editor. DÀr kan man ocksÄ hitta referenser och exempel genom at klicka pÄ Help.

Nedan Ă€r en binĂ€r klocka skapad med p5.js. Hoppas den gĂ„r rĂ€tt pĂ„ din dator ocksĂ„ 😊.

Genom att göra den hÀr hemsidan har jag ocksÄ lÀrt mig att bÀdda in p5.js i html vilket ger Àn fler möjligheter.

AnvÀnd klockan om du vill lÀra dig BinÀra tal

De tvÄ kolumnerna till vÀnster Àr timmar (tiotal och ental), NÀsta tvÄ kolumner Àr minuter (tiotal och ental), kolumnerna till höger Àr sekunder (tiotal och ental).

För varje kolumn gÀller att: om det Àr en klocka dÀr sÄ Àr den "pÄ" annars Àr den "av". SÄ nÀr klockan finns rÀknar man dens vÀrde.
VÀrdet pÄ raderna nedifrÄn Àr: 1,2,4,8.
Addera de vÀrden, för klockor som viasas, för varje kolumn sÄ fÀr man vad klockan Àr.